דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


חשיבות הפעילות הגופנית לנשים 

מאת    [ 12/07/2010 ]

מילים במאמר: 900   [ נצפה 2801 פעמים ]

יותר ויותר מחקרים בארץ ובעולם מצביעים באופן ברור על תרומתה המשמעותית של פעילות גופנית לטיפוח אורח חיים בריא יותר, והוכח שלפעילות גופנית יש חשיבות מכרעת על איכות חיינו בכל גיל ובכל שלב והיא מרכיב חיוני המוביל לחיים שמחים ובריאים יותר.
בשנים האחרונות התרבו המחקרים שבדקו את חשיבות הפעילות הגופנית לנשים, במהלך כל שלבי חייהן החל מילדות, דרך גיל ההתבגרות, בגרות מלאה וגיל המעבר. התברר כי בנוסף ליתרונות הרבים לכלל האוכלוסייה,ישנם יתרונות ייחודים לנשים המבצעות פעילות גופנית סדירה וקבועה.
נשים בשונה מגברים,עוברות במהלך חייהן שינויים גופניים הורמונאליים וחשוב לנו לנצל את חלון ההזדמנויות שניתן לנו כבר בגילאים המוקדמים של הילדות ולהתחיל לסגל את הפעילות הגופנית כחלק בלתי נפרד מחיינו.
כנשים, ישנם עוד יתרונות בפעילות גופנית, שמתחילה מגיל הילדות ,וביניהם:
אפשרות להעלאת צפיפות העצם בשלבים המוקדמים של חיינו ומכאן האטת ירידתה בגילאים המבוגרים יותר,הקלה על תהליך ההיריון הלידה וההתאוששות לאחר מכן, הפחתת תסמיני גיל המעבר (כגון גלי חום ודיכאון), חיזוק שרירי רצפת האגן, והפחתה בשכיחות סרטן השד.מניעה והאטת אוסטיאופורוזיס:
בשנים האחרונות התפרסמו מחקרים רבים שהצביעו על השפעה חיובית של פ"ג על צפיפות העצם. פ"ג החל מגיל הילדות תדחה בעתיד את הופעת האוסטיאופניה (ירידה במסת העצם) והאוסטיאופורוזיס בגיל המבוגר.גיל העשרה הוא קריטי בכל הקשור להתפתחות השרירים ולבניית מסת העצם. לפעילות גופנית השפעה משמעותית על בניית העצם, בעיקר בתקופת ההתבגרות, שכן היא מסייעת להשגת כמות עצם מרבית, כך שבעתיד תקטן הסכנה להידלדלות העצם ולשרירים.
פעילות גופנית הכרוכה בנשיאת משקל הגוף ובהפעלת עומסים על השלד תורמת להגדלת מסת העצם ולעלייה בצפיפות העצם אצל מתבגרים.מכאן שחשוב לעודד ילדות ונערות להתחיל ולעסוק בפ"ג שתשפיע ישירות על צפיפות  העצם  לכל אורך חייהן. בגיל המבוגר יותר יש צורך בפעילות גופנית המתרכזת בשיפור שיווי המשקל הקואורדינציה ,בתרגילי גמישות וזריזות וזאת בכדי להפחית את הסיכונים לפגיעה חמורה עקב נפילה –שבגיל הזקנה גורמת לשברים אוסטיאופורוטיים.

השפעת הפעילות על ההיריון והלידה:
תהליך ההיריון והלידה גורמים לשינוי עצום בגופה של האישה, והרגשתה הגופנית והנפשית שונה מבעבר.
פעילות גופנית בתקופה זו יכולה להשפיע לחיוב על האישה באופנים רבים :
שיפור במצב הרוח שלעיתים מושפע מההיריון.
הקלה על העומס הגובר הנובע מתהליך ההיריון,
הכנת הגוף ללידה קלה יותר כמו גם את היכולת להתאושש ולחזור למצב הגוף הקודם.
הקלה בנשיאת עודף המשקל, ובבקרה על העלייה במשקל,
פיזור לחצים הקיימים על עמוד השדרה.
מניעת הצטברות  נוזלים ובצקות והקלה על הנשימה.
הפחתת ומניעת כאבי גב ודליות (ורידים ברגליים)
שמירה על אלסטיות וחוזק של שרירי קרקעית האגן, כדי שלאחר הלידה יוכלו לחזור במהירות לתפקודם התקין.

לפעילות גופנית לאחר הלידה תפקיד חשוב ביותר בריפוי ובהתאוששות מהירה יותר לאחר הלידה מה שמשפיע כמובן על בריאות הגוף והנפש לטווח הארוך.
האימהות משנה כליל את חייה של האישה. הטיפול בתינוק במשך 24 שעות ביממה הוא דבר מתיש ותובעני במיוחד לאישה שהורגלה לאורך חיים עצמאי. אחרי הלידה צריכה האם הטרייה, להתאים את עצמה לסדר יום חדש שכולל מעגל בלתי פוסק של האכלות, החלפות אמבטיות ועוד... הדבר גורם לנשים רבות לעבוד בדפוסי תנועה ויציבה שהגוף אינו מורגל בהם. גם תהליך ההנקה שמעסיק את האישה לאורך כל שעות היממה גורם לעייפות ותשישות.
ככל שהכושר הגופני יגדל כך ההתמודדות של האישה עם המשימות היום יומיות תהיה טובה יותר. פעילות גופנית סדירה היא חלק מהותי מאורח חיים בריא ושומרת על תפקוד יעיל של הלב והריאות ושומרת על מערכות השלד השרירים חזקות וגמישות יותר. גם המערכת החיסונית של הגוף עמידה יותר מפני מחלות .הפעילות הגופנית לאחר לידה צריכה להיות מכוונת אל כל אותם אזורים שנפגעו כתוצאה מתהליך ההיריון והלידה.ההתמקדות צריכה להיות בכל אותם אזורים בעייתיים – אזור קרקעית האגן, חיזוק שרירי הבטן ועבודה על הארכת גב תחתון וחיזוק שרירי הגב העליון. 
גיל המעבר:לפעילות גופנית סדירה תרומה משמעותית ביותר לנשים בגיל המעבר.
גיל המעבר ותהליך ההזדקנות שלאחריו מאופיין בירידה בצפיפות העצם,שינויים בהרכב הגוף, כלומר - ירידה במסה השרירית ועלייה באחוז השומן מה שמלווה בד"כ בירידה בקצב חילוף החומרים בזמן מנוחה ,ובשינויים הורמונאליים בהם הגוף מפסיק לייצר את ההורמונים הנשיים החשובים- האסטרוגן והפרוגסטרון. לירידה ברמות האסטרוגן ישנן השלכות רבות ובניהן פגיעה בתפקוד יעיל של הלב ומערכת כלי הדם. תהליך זה גורם להאצת פירוק העצם ובנוסף לירידה ביכולת התגובה,המהירות ושיווי המשקל, שעשוי להוביל לנפילות ובעקבות זאת לשברים.
מחקרים מראים כי שכיחותן של מחלות לב עולה אחרי הפסקת המחזור החודשי  והירידה ברמות האסטרוגן. 
לפעילות גופנית בשלב זה חשיבות בהפחתת מתח, שמירה על משקל ומניעת מחלות לב. כמו כן עולה ממחקרים שנשים שמבצעות פעילות אירובית באופן קבוע(כ-4 שעות פעילות בשבוע,כלומר כחצי שעה ביום) יש סיכוי נמוך בכ-30% ללקות בסרטן השד ולהפחית את הסיכונים ללקות גם בסוגים אחרים של גידולים.
פעילות גופנית הוכחה גם כמורידה כולסטרול, סוכרת ואוסטיאופורוזיס.
לנשים בגיל המעבר ישנה נטייה לסבול מעצבנות, כעס או מצבי רוח.פעילות גופנית תשפר  את מצבן הרגשי באופן משמעותי.
לפ"ג נכונה אם כן יש משקל מכריע במניעת חלק מהתופעות המוזכרות ומחקרים מצביעים על כך שפ"ג מונעת לפחות חלק מהתופעות השליליות של גיל המעבר.

סיכום והמלצות:
חשוב לדרבן נשים לעסוק בספורט ולהפוך זאת לחלק בלתי נפרד מחייהן החל מהשלבים המוקדמים של הילדות ועד לגיל המבוגר. שלושה גורמים עיקריים יעזרו לנו לדבוק ולהתמיד בהתעמלות כאורח חיים בריא :
• בחירה בפעילות שתמשוך אותנו ותגרום לנו להנאה מנטאלית או ו/או פיזית.
 הפן המנטאלי מתייחס להנאה מהסיפוק שבהצלחה שבביצוע התרגילים ותחושת  השיפור וההתקדמות עם הזמן.
 הפן הפיזיולוגי מכוון לפעילות אירובית אינטנסיבית יותר, הגורמת לשחרור  אנדורפינים בגוף. אלה מביאים לתחושת ה- היי .זו תחושה ממכרת דיה בכדי לעזור  בהתמדה.
• לעיתים פעילות ספורטיבית מהווה מסגרת חברתית תומכת. הדבר שכיח  מאוד באוכלוסייה המבוגרת יותר, שאינה נמצאת כבר במעגל העבודה, וזו לה מסגרת חלופית תומכת.
• הבנה והפנמה של תרומת הפעילות הגופנית  לניהול אורח חיים בריא וחיוני.
 עם הזמן, האדם מבין שמרכיבי הכושר הגופני השונים משפרים את תפקודי הגוף  שלו, ויכולים לגרום לו להפוך לאדם פעיל ,נמרץ וחזק יותר.

המאמר נכתב על ידי גלית פרי סמנכ"ל ומנהלת מחלקת ההדרכה, רשת סטודיו C.
לחומרים נוספים בנושא תזונה ופעילות גופנית http://www.studioc.co.il/




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב